6 tips om de mooiste sneeuwfoto’s te maken

Ga jij binnenkort lekker op wintersport of op vakantie naar de sneeuw? Tijd om je camera erbij te pakken en prachtige foto’s te maken van dit winter wonderland! Om ervoor te zorgen dat ook jij de mooiste foto’s in de sneeuw kan maken, geven wij je een paar tips.

1. Bereid je goed voor op kou

Je camera is niet dol op koude omstandigheden. Vooral de batterij van je camera kan slecht tegen kou en zal snel zijn capaciteit verliezen. Neem daarom altijd een reservebatterij mee als je gaat fotograferen in de kou! Mocht je geen reservebatterij hebben, kom dan snel langs in één van onze Ringfotowinkels.

2. Witbalans

Sneeuw kan er op foto’s vaak blauwig uitzien. Om ervoor te zorgen dat de sneeuw er op beeld ook echt wit uitziet, moet je de witbalans van je camera instellen. Op sommige camera’s zit er een speciale winter- of sneeuwstand, dit geeft automatisch wittere foto’s. Als jouw camera deze stand niet heeft, kun je de witbalans handmatig aanpassen. Zorg hierbij dat je voor een warme kleurtemperatuur kiest om de sneeuw mooi wit te krijgen.

3. Overbelichten

Op je camera zit vaak een automatisch belichtingsprogramma. Dit programma gaat uit van een ‘gemiddeld grijze’ belichting. Tijdens het fotograferen in de sneeuw krijgt je camera door al het wit de indruk dat het heel licht is. Je camera gaat in dit geval automatisch onderbelichten, hierdoor wordt het sneeuw op beeld grijs. In dit geval is het belangrijk om je camera handmatig te overbelichten, zo wordt de sneeuw op jouw foto weer mooi wit.

4. Ga opzoek naar kleur

Een witte sneeuwfoto is natuurlijk heel mooi, maar kan ook een beetje saai overkomen. Door op zoek te gaan naar kleuren die in contrast staan met het wit, komt jouw foto tot leven. Denk hierbij aan besneeuwde boomtoppen tegen een mooie heldere blauwe lucht of gekleurde huizen op de achtergrond. Wees hierbij creatief!

5. In- en uitzoomen

De sneeuw betovert het hele landschap. Naast prachtige landschapsfoto’s is het ook erg leuk om deze witte wereld vast te leggen in detail. Door in te zoomen kun je bijvoorbeeld de structuur van een sneeuwvlok vastleggen.

6. Vroeg op pad

Sneeuw is natuurlijk het mooiste als het net is gevallen en er nog geen voetstappen of autobanden te zien zijn. Ga direct naar buiten als het is gestopt met sneeuwen, zodat de sneeuw nog niet is aangetast. Let er natuurlijk ook op dat je niet zelf door je compositie loopt.