portretfotografietips

6 tips voor portretfotografie

Een goede portretfoto is niet alleen een ‘simpele’ foto, maar geeft ook de persoonlijkheid of het karakter van het model weer. De foto kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld een zakelijke portretfoto of juist een portretfoto voor een herinnering. Maar waar moet je nou opletten tijdens het maken van een portretfoto? Wij geven je een paar tips!

1. Creëer een ontspannen sfeer

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om op een portretfoto de persoonlijkheid of het karakter van het model uit te drukken. Het creëren van een ontspannen sfeer zorgt ervoor dat zowel het model als jij op je gemak bent. Begin bijvoorbeeld met een kort gesprekje om elkaar te leren kennen, hierdoor verdwijnt de spanning. Dit levert de beste resultaten!

2. Stel scherp op de ogen

Op een portretfoto vallen de ogen vaak het meest op, het is daarom belangrijk dat de ogen scherp zijn. Wanneer de ogen niet scherp zijn, levert dit vaak ook geen goede foto. Dit geldt niet alleen voor het fotograferen van mensen, maar ook voor dieren.

portretfotografietips
portretfotografietips

3. Kies de juiste achtergrond

Het kiezen van een juiste achtergrond is bij een portretfoto erg belangrijk. Vaak is het kiezen van een rustige achtergrond handig, om zo de aandacht op het model te houden. Een drukke achtergrond zorgt vaak voor teveel afleiding. In veel gevallen heeft een portretfoto daarom een zwarte of witte achtergrond. Als je er wel voor kiest om bijvoorbeeld buiten een portretfoto te maken, let er dan op dat er geen storende elementen te zien zijn op de achtergrond.

4. Belichting

Voor portretfoto’s zijn er veel verschillende mogelijkheden als het gaat om belichting. De belichting bepaalt de sfeer in de foto en is daarom een belangrijk onderdeel in portretfotografie. Het maken van een portretfoto buiten is vaak lastig, omdat daglicht hier van alle kanten komt. In dit geval kan je er voor kiezen om binnen te fotograferen. Het daglicht is makkelijker te sturen door gebruik te maken van ramen en gordijnen. Bij studiofotografie zorg je zelf kunstmatig voor licht, in dit geval wil je juist zo min mogelijk daglicht hebben.

5. Speel met de compositie

Een goede compositie kan een foto een stuk interessanter maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je model niet precies in het midden van de foto te plaatsen. Voor het maken van een goede compositie kun je gebruik maken van de ‘regel van derden’. De regel van derden is een hulpmiddel, waarbij er twee horizontale en twee verticale lijnen een raster van negen vlakken creëert. Een goede compositie heeft het model op één van deze snijpunten in het raster. Het model komt zo aan de linker of rechterkant van het beeld.

portretfotografietips

6. Maak veel foto’s

Wees niet bang om veel foto’s te maken. Het is goed om meerdere foto’s van een bepaalde houding te maken, dit kan namelijk het verschil maken. Zeker bij portretfotografie is het gebruikelijk om veel foto’s te maken. Net de ogen in de juiste richting of het hoofd een centimeter naar links kan een groot verschil maken.